En allvarsam men saklig programledarröst påannonserar nästa inslag med att alltfler larm hörs om en nära förestående Peak Oil. Det är inte ens säkert att tillgången till olja räcker för att föra världen in i en ny högkonjunktur, förkunnar rösten. Den tillhör Victoria Dyring och programmet är Vetenskapens värld i SVT. Det är oktober och året är 2010. I programmet utvecklas resonemanget till att handla om Peak Everything. Uttaget av varje naturresurs når någon gång sitt maximala flöde - sin peak - för att därefter börja sina. Det här var inget nytt för mig. Däremot var det en brutal väckarklocka för mig att fenomenet låg så nära i tiden för så många av rutorna i periodiska systemet.
I efterhand ser timingen för programmet ut att ha varit ganska bra. Världen har inte upplevt någon ny högkonjunktur. Peak Oil för konventionell olja ser ut att ha inträffat under något av de närliggande åren. Så här svarar ChatGPT:
2011 är en annan bedömning jag såg vid en snabb sökning. Det kan tyckas konstigt att vi inte kan avgöra tidpunkten mer exakt än så men Peak Oil är inte ett så entydigt begrepp som man lätt kan tro. Olja kommer i skiftande kvaliteter och tidpunkten för kulmen säger långtifrån allt när kvaliteter som inte är likvärdiga redovisas tillsammans. Sämre kvaliteter har lägre användbarhet och kräver mer insatsresurser under produktionscykeln. Vi kan också tala om Peak Oil Price (troligen 2008) och Peak Oil Energy. Medan det är förhållandevis enkelt att ta reda på oljans energiinnehåll brutto är det inte möjligt att utröna med någon större noggrannhet hur mycket energi eller andra insatsresurser som olika kvaliteter kräver. Ändå är nettoenergin helt avgörande för oljans tillskott till samhället. Peak Oil Energy, som är den mest svårbedömda tidpunkten, är samtidigt den viktigaste. Även om det är grovhugget att separera peaken för konventionell olja med peaken för alla kvaliteter tillsammans, ger det oss en mer rättvisande bild av när energin från oljan till övriga samhället började minska.
I programmet nämnde en medverkande att ekonomier måste växa för att inte kollapsa. Någon ytterligare förklaring till själva påståendet gav han aldrig. För mig som hade drömt om ett samhälle utan tillväxt skavde påståendet, men jag utgick från att det kunde vara sant och bestämde mig för att försöka resonera mig fram till en förklaring. Efter en tid lyckades jag:
Med en konstant produktion kommer effektiviseringar inte att räcka till mer än kortvarigt för att hålla flödet från resursbaserna konstant; I takt med att åtkomligheten minskar kommer en växande andel av resurserna behöva användas för själva anskaffningen.
Samma förhållande gäller för varje naturresurs, eller alla naturresurser tillsammans. Vi kan också tillämpa resonemanget på energi, eller energi och naturresurser tillsammans. Innebörden av världens mest kända ekvation (E = mc2) är att massa och energi är olika representationer av samma sak. Vi måste alltså kompensera för utarmningen av resursbaserna för att inte alltmer av det vi utvinner ska behöva användas till utvinning. Vi kompenserar genom att öka det totala uttaget av resurser. Vi anlägger fler gruvor, spränger djupare, skövlar mer skog o.s.v. Tills resursutarmningen har gått så långt att det inte längre är möjligt att öka uttaget så mycket som krävs för att inte nettot ska börja minska.
Innan kulmen för resursuttag gäller att ökning förstärker ökning. Efter kulmen skulle man kunna tro att det motsatta förhållandet gäller. Så är inte fallet. Motsatsen skulle vara minskning som försvagar minskning. Efter kulmen gäller istället att minskning förstärker minskning. Genom att översätta till resursperspektivet blir det nog enklare att greppa: Eftersom vi behöver resurser för att skaffa resurser kommer vi när tillgången ökar att kunna använda våra nyvunna resurser till att öka tillgången ännu mer. En självförstärkande god spiral ur ett ekonomiskt perspektiv. Omvänt ger en minskad tillgång till resurser ännu mindre utrymme för att skaffa resurser. En självförstärkande ond spiral har skapats. En Seneca-kurva (en kurva med en brant nedsida) illustrerar vad som rimligen händer efter en global resurspeak. Ofta har klockformade Bell-kurvor använts, men det är missvisande. Något som förstärker den negativa spiralen förknippad med minskande resurstillgång är att system som har formats i en miljö med bättre tillgång till resurser i många fall kommer att sluta fungera.
”...increases are of sluggish growth, but the way to ruin is rapid.”
Lucius Annaeus Seneca
Många förstår att en civilisation är en process med en början och ett slut, men att Romarriket tog 300 år på sig att kollapsa betyder inte att det går att överföra på en global civilisation där samhällskritiska verksamheter har gjorts beroende av sekundsnabb överföring av information till organisationer tusentals mil bort, eller där matbutiker stänger p.g.a ett okänt fel som har satt köpsystemet ur funktion. Det är rimligt att anta att ett samhälles komplexitet har stor betydelse för hur kollapsfasen ser ut, liksom omsättningshastigheten för information, varor och energi. I vilken omfattning det finns omgivande samhällen som kan bidra till att lindra förloppet har också betydelse. När samhället har blivit globalt måste hjälpen komma från yttre rymden om fallet ska kunna dämpas.
Mot den här bakgrunden har jag sedan det där avsnittet av Vetenskapens värld 2010 sett framför mig en utveckling mot en oroligare värld politiskt, socialt och ekonomiskt. Jag såg framför mig hur människor skulle skrika efter En Stark Ledare™ och Hårda Tag™. Jag trodde vi skulle få se galna människor som ledare för stora länder, hus som nästan tappar hela sitt marknadsvärde och en ekonomisk krasch långt mer spektakulär än finanskraschen 2008. Jag trodde vi skulle få se resurskrig, så som man alltid har sagt ska hända efter Peak Oil. Jag trodde att förloppet skulle bli väldigt snabbt och väldigt dramatiskt.
Med all respekt för att många upplever läget som dramatiskt nu: Det är inte i närheten av vad jag föreställde mig skulle hända. Jag trodde inte jag skulle kunna sitta här 13 år senare och skriva det här blogginlägget. Jag är väldigt glad över att ha haft fel om utvecklingstakten. Det jag såg framför mig skulle få Gilead i The Handmaid's Tale att framstå som pittoreskt.
Det känns som jag har fått en ny chans. En dödsdom som har dragits tillbaka. Vad skulle du göra om du fick chansen att leva när du trodde att du skulle vara död? Jag vet i alla fall vad jag skulle göra, eftersom jag sitter på facit: Jag skulle inte vänta längre med att förverkliga mina drömmar. Även om det en gång var en dröm för mig att bli lokförare har jag alltid känt en längtan efter att få driva en egen verksamhet. Att få förverkliga idéer och se om de lyfter. Jag har känt mig begränsad i stora organisationer där utrymmet för egna idéer har stannat vid sådant som en postlåda för varje fordon eller att belysningen i taket ombord ska vara släckt eftersom ingen skulle uppskatta starkt lysrörsljus i ansiktet när man flyger. (Nu när jag tänker på det var det där sista civil olydnad och inte något som förankrades.) Det som hindrade mig från att bli min egen tidigare var nog en blandning av bekvämlighet, rädsla för att gå utanför min komfortzon och känslan av att jag ändå inte skulle hinna. Samtidigt upplevde jag en gnagande känsla av att jag missade möjligheter.
Nu när jag har fått en ny chans störs jag inte lika mycket av tanken på att inte hinna dit jag vill. Resan har blivit viktigare än något slags inbillat mål. Insikten om att alla ändå bara har tillfälliga omständigheter att ta vara på gör att jag inte bekymrar mig så mycket. När jag ser tillbaka var det trots allt inte så komfortabelt i komfortzonen. Tanken på missade möjligheter framkallade mer obehag hos mig då än att vara tvungen att hantera motgångar på egen hand nu.
Grafisk profil och webb producerade med hjälp av Looka Läs mer
© Tom Lönnevik Integritet