Sidan uppdaterad 241010
Bild: DALL-E
Genom denna teori föreslår jag att naturligt urval är en universell princip som gäller för alla processer i universum, oavsett hur vi avgränsar dem. Genom att förstå hur processer utvecklas mot sin komplexitetspotential kan vi få djupare insikt i hur komplexitet, liv, intelligens och medvetande uppstår. Den här presentationen är gjord med stöd av OpenAI:s betamodell o1. Det här är ett första försök till en sammanhållen presentation av teorin. Jag kommer fortsätta att utveckla innehållet för att öka tydligheten och anknyta till den respons jag får.
Naturligt urval verkar på alla nivåer i universum. Alla processer och egenskaper som är anpassade för att bestå i sin miljö fortsätter att existera, medan de som inte är det försvinner. Detta gäller oavsett om vi talar om fysikaliska, kemiska eller biologiska processer.
Exempel:
Komplexitetspotentialen är central för att förstå hur processer utvecklas och ökar i komplexitet genom naturligt urval. Detta kapitel utforskar dynamiken bakom komplexitetsökning, varför tillkomst av funktionalitet gynnas, och hur miljöer förändras mot sin komplexitetspotential.
Liv kan betraktas som processer med en hög grad av ackumulerad funktionalitet och komplexitet. Genom naturligt urval och ackumulering av funktioner i miljöer med hög komplexitetspotential utvecklas processer som vi definierar som levande. Genom att koppla uppkomsten av liv till en gradvis ackumulering av funktionalitet i stabila miljöer, där processer blir alltmer komplexa över tid, elimineras behovet av att definiera en specifik startpunkt för livets uppkomst.
För att illustrera hur komplexitet kan öka gradvis från enkla molekyler när jorden bildades till encelliga organismer, kan vi betrakta följande tänkbara utvecklingssteg, i linje med teorin om naturligt urval som en universell princip:
Illustrationer: DALL-E
Koppling till teorin om naturligt urval som universell princip:
Sammanfattning:
Den gradvisa utvecklingen från enkla molekyler till encelliga organismer kan förstås som en serie av naturligt utvalda steg där stabilitet, funktionalitet och anpassning till miljön var avgörande. Genom att tillämpa teorin om naturligt urval som en universell princip kan vi se denna process som en naturlig strävan hos system att nå sin komplexitetspotential, vilket leder till uppkomsten av liv genom kontinuerlig ackumulering av komplexitet och funktionalitet.
När vi diskuterar universellt urval*, finns det flera teorier som påminner om detta koncept, även om de inte sträcker sig lika långt i att generalisera principen. Här följer några närbesläktade teorier:
*I det här avsnittet använder jag termen universellt urval, som ChatGPT o1 har föreslagit. Jag kommer troligen gå över till att använda det begreppet överallt.
Fysikern Lee Smolin har föreslagit en teori om kosmologiskt naturligt urval, där han argumenterar för att universum själv kan genomgå en evolutionär process. Enligt Smolin kan nya universum skapas genom svarta hål, och de universum som är bäst anpassade för att skapa fler svarta hål överlever och blir vanligare. Denna teori applicerar urvalsprincipen på kosmologiska fenomen och strävar efter att förklara varför vårt universum har egenskaper som verkar gynna bildandet av komplexa strukturer, såsom liv.
Jeremy Englands teori, känd som dissipativ anpassning, fokuserar på hur system under inflytande av extern energi kan organisera sig själva för att bättre sprida energi. Hans teori antyder att liv och komplexa system kan ha uppstått som en naturlig konsekvens av termodynamiska processer. Även om denna teori är inriktad på energidissipation och biologisk utveckling, har den vissa paralleller med idén om att komplexitet ackumuleras i stabila miljöer, en central tanke i universellt urval.
En närbesläktad idé, ofta kallad Universal Darwinism, utvecklades av tänkare som Richard Dawkins och Daniel Dennett. Denna teori strävar efter att tillämpa Darwins principer om naturligt urval på alla reproducerande system, inte bara biologiska. I Universal Darwinism ses urval som en process som verkar i alla system där någon form av variation, ärftlighet och differentierad överlevnad förekommer. Denna teori är ett steg mot att generalisera urvalsprincipen bortom biologi, även om den inte nödvändigtvis omfattar alla processer i tid och rum.
Teorin om komplexa adaptiva system (CAS) fokuserar på hur dynamiska nätverk – såsom ekosystem, ekonomier eller till och med städer – kan anpassa sig över tid. Systemen utvecklas genom interaktion med sin miljö och kan ackumulera funktionalitet och komplexitet genom återkopplingsprocesser. Denna teori betonar anpassning och stabilitet, och har likheter med universellt urval genom dess fokus på överlevnad och utveckling i stabila miljöer.
Den universella urvalsteorin (UST) förespråkar att urvalsprincipen gäller alla system där information reproduceras eller överlever genom variationer. Ett exempel är memer, där kulturella idéer och uttryck kan ses genomgå en liknande process av naturligt urval som biologiska organismer. Även om UST föreslår en bredare tillämpning av urval, är teorin i regel begränsad till informations- och kulturella system snarare än att tillämpa urval på alla processer.
Stuart Kauffman har utvecklat teorier kring självorganisering, där han undersöker hur komplexa strukturer kan uppstå spontant utan en designer. Självorganiserande system följer vissa inneboende regler och kan utvecklas genom att anpassa sig till sin miljö. Denna teori understryker att system kan utveckla komplexitet genom både självorganisation och naturligt urval, vilket anknyter till universellt urval genom dess betoning på stabilitet och komplexitetsuppbyggnad över tid.
Fler modeller bidrar med förklaringskraft till varför komplexitet tenderar att öka så länge det finns potential för mer komplexitet i den aktuella miljön:
Här följer en kortfattad frågesektion som adresserar ytterligare aspekter av teorin.
Fråga 1: Är det lämpligt att använda termen "naturligt urval" för icke-biologiska processer?
Svar: Termen används här i en bredare mening för att beskriva hur stabila processer och strukturer består över tid i olika system. Även om det ursprungligen är ett biologiskt begrepp, kan dess grundprinciper appliceras på fysikaliska och kemiska processer för att förklara utveckling och komplexitet. OpenAI:s modell o1 föreslår 'universell selektion' som ett alternativt begrepp att använda. Jag kommer att överväga detta.
Fråga 2: Hur förhåller sig teorin till termodynamikens andra huvudsats?
Svar: Teorin är förenlig med termodynamikens andra lag eftersom lokala minskningar av entropi kan ske i öppna system med energitillförsel. Ökande komplexitet på lokal nivå bidrar till den totala entropin i universum.
Fråga 3: Finns det empiriska bevis som stöder teorin?
Svar: Indikationer finns i form av stabila strukturer i fysikaliska och kemiska system, men mer forskning behövs för att bekräfta teorin som en universell princip. (formulerat av o1)
Fråga 4: Hur kan teorin vidareutvecklas och testas?
Svar: Genom tvärvetenskaplig forskning, utveckling av matematiska modeller och experiment som undersöker selektiva processer i olika system kan teorin fördjupas och verifieras.
Fråga 5: Hur påverkar teorin vår förståelse av universum och vår plats i det?
Svar: Genom att se komplexitet, liv och medvetande som naturliga resultat av universella principer får vi ett enhetligt perspektiv på vår existens och kan omvärdera vår egen existens, bland mycket annat.
Fråga 6: Om stenar och andra icke-levande objekt inte självreplikerar, hur kan naturligt urval tillämpas på dem?
Svar: Självreplikation, där en process utnyttjar inkommande energi för att upprätthålla och kopiera sina egenskaper är en framgångsstrategi, men inte en förutsättning, för sortering av egenskaper utifrån sin benägenhet till spridning i tid och rum
Denna teori erbjuder ett övergripande och integrerat perspektiv på hur komplexitet, liv, intelligens och medvetande uppstår i universum genom naturligt urval och processen att nå komplexitetspotentialen. Genom att förstå dessa principer kan vi få en djupare insikt i de mekanismer som driver universums utveckling.
Grafisk profil och webb producerade med hjälp av Looka Läs mer
© Tom Lönnevik Integritet